Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Οικοδόμηση Τεμένους Αθηνών

Την άμεση οικοδόμηση του Τεμένους Αθηνών, με εφαρμογή του Ν. 3512/2006, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση. Το τέμενος, με χωρητικότητα περίπου 500 ατόμων, θα οικοδομηθεί σε τμήμα του οικοπέδου όπου βρίσκεται το Ναυτικό Οχυρό στον Βοτανικό.

«Η κατασκευή του τεμένους θα ανταποκρίνεται απόλυτα στις απαιτήσεις της μουσουλμανικής λατρείας με καλυμμένο χώρο, σύμμετρο προς τους συντελεστές» τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι ως προς την διοικητική δομή, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας διορίζεται επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, δύο μέλη του οποίου προτείνονται από αναγνωρισμένα, έγκριτα μουσουλμανικά σωματεία, ενώ πέντε άτομα είναι Έλληνες κρατικοί λειτουργοί.

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία

O Διεθνής Οργανισμός για την Εργασία (International Labour Organization - ILO)  έχει καθιερώσει την 28η Απριλίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία», με στόχο την επικέντρωση του διεθνούς ενδιαφέροντος στα θέματα πρόληψης ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.
Σύμφωνα με στοιχεία του ILO:
* 2.000.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες, κάθε χρόνο, σε όλο τον κόσμο.
* Σε 270.000.000 υπολογίζονται τα εργατικά ατυχήματα και 160.000.000 τα περιστατικά επαγγελματικών ασθενειών.
* 440.000 εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους από επικίνδυνες ουσίες (100.000 από άσβεστο).
* Ένας εργαζόμενος πεθαίνει κάθε 15 δευτερόλεπτα, 6.000 κάθε ημέρα.
* Το συνολικό κόστος των ατυχημάτων και ασθενειών ανέρχεται ετησίως στο 4% του ακαθάριστου παγκόσμιου προϊόντος.

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

H Κλίμακα στη Βουλή για την "Κοινωνική Ενσωμάτωση των Ρομά"

Στις 22 Απριλίου 2010 η ΚΛΙΜΑΚΑ κλήθηκε να μετάσχει σε συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, με εισήγηση επί του θέματος της ημερήσια διάταξης «Κοινωνική Ενσωμάτωση ειδικών πληθυσμιακών ομάδων (Ρομά) – Γυναίκα Ρομ». Ο Πρόεδρος και Επιστημονικά Υπεύθυνος της οργάνωσης, ψυχίατρος κ. Κυριάκος Κατσαδώρος ενημέρωσε την Επιτροπή της Βουλής σχετικά με τις προτάσεις της ΚΛΙΜΑΚΑ για την κοινωνική και αναπτυξιακή ένταξη της κοινότητας των Ρομά και ειδικότερα των γυναικών, που ανήκουν σ’ αυτή.

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Σύστημα διοικητικής και οικονομικής διαχείρισης, ελέγχου και παρακολούθησης της ποιότητας σε μονάδες ψυχικής υγείας

Με το ΦΕΚ 453/16-4-2010 δημοσιεύθηκε η υπ' αριθμ. Υ5α,β/Γ.Π.οικ.39321 Υπουργική Απόφαση της Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,σύμφωνα με την οποία ορίζεται εκ νέου ο τρόπου διοικητικής και οικονομικής διαχείρισης των μονάδων ψυχικής υγείας. 
Το πλήρες κείμενο, μπορείτε να βρείτε εδώ




Συμμετοχή της ΚΛΙΜΑΚΑ στο Campus Party Europe

Από τις 14 έως τις 17 Απρίλιου 2010 η ΚΛΙΜΑΚΑ συμμετείχε στην πανευρωπαϊκή διοργάνωση της ισπανικής κυβέρνησης «Campus Party Europe – MICINN Challenge».
Η εν λόγω διοργάνωση είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή διοργάνωση στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας και διεξήχθη στη Μαδρίτη με την συμμετοχή 800 ατόμων από 27 κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
Στο πλαίσιο αυτής, το Υπουργείο Επιστημών και Καινοτομίας της ισπανικής κυβέρνησης προκήρυξε διαγωνισμό σχετικά με καινοτόμες τεχνολογίες που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Η ΚΛΙΜΑΚΑ συμμετείχε στο διαγωνισμό με το project “Telepsychiatry Network” και κατατάχθηκε στα 10 επικρατέστερα project σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΛΙΜΑΚΑ "Mπορεί να προληφθεί η αυτοκτονία;"


Δελτίο Τύπου
Μπορεί να προληφθεί η αυτοκτονία;


Τα συχνά περιστατικά αυτοκτονίας σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως αυτά δημοσιεύονται τον τελευταίο καιρό, αναδεικνύουν τη σοβαρότητα και τη συχνότητα του προβλήματος της αυτοκτονίας. Στην Ελλάδα καταγράφεται περίπου μία αυτοκτονία την ημέρα (σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που επεξεργάζεται η ΜΚΟ ΚΛΙΜΑΚΑ). Συγκεκριμένα, 373 αυτοκτονίες καταγράφηκαν το 2008 (ενώ το 2007 καταγράφηκαν 328). Ωστόσο, τα πραγματικά νούμερα ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερα, μιας και πολλές αυτοκτονίες αποσιωπούνται, κυρίως λόγω του κοινωνικού στίγματος που βαραίνει τις οικογένειες των αυτόχειρων.


Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Προς μια νέα εκπαιδευτική ορθολογικότητα



Κάθε φορά που οι στατιστικοί δείκτες «επικαιροποιούν» την ψυχρή πραγματικότητα, προκύπτουν διαπιστώσεις και προβληματισμοί αναφορικά με τα διαχρονικά ελλείμματα των σύγχρονων Δημοκρατιών και την αδυναμία αντίδρασής μας.
Του Νίκου Φωτόπουλου, για την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»
Οι εκπαιδευτικές ανισότητες και ο δομικός συσχετισμός τους με την ανέχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό εξακολουθούν με αμείωτη ένταση να ταλανίζουν τη σύγχρονη κοινωνία, αποδεικνύοντας ότι ο κίνδυνος της φτώχειας, της περιθωριοποίησης και της κοινωνικής εξαθλίωσης περνάει (και) μέσα από το εκπαιδευτικό μας σύστημα.