Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Η φεμινίστρια εργάτρια Αλίσια Τίσιακ παλεύει και νικάει την Καθολική Εκκλησία και το πολωνικό κατεστημένο!

                  Όλα άρχισαν όταν η Αλίσια Τίσιακ (Alicja Tysiac), νεαρή Πολωνίδα εργάτρια, με τεράστια προβλήματα υγείας που προκάλεσαν δυο προηγούμενες εγκυμοσύνες της, και φοβούμενη ότι θα μπορούσε να χάσει εντελώς την όρασή της όταν ξαναέμεινε έγκυος, ζήτησε άδεια να κάνει έκτρωση. Μετά από μια μακρά και ταπεινωτική διαδικασία, οι γιατροί τής αρνήθηκαν αυτό το δικαίωμα, αρνούμενοι μάλιστα να αναγνωρίσουν ότι η Αλίσια ήταν ήδη σχεδόν τυφλή! Τότε η Αλίσια προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων καταγγέλλοντας το πολωνικό Κράτος ότι δεν σέβεται ούτε καν το δικό του νόμο του 1993, που ενώ απαγορεύει την έκτρωση, την επιτρέπει πάντως κατʼεξαίρεση όταν κινδυνεύει η υγεία της μητέρας.
Η δικαίωσή της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (2007), μετέτρεψε την Αλίσια σε υπʼαριθμόν ένα εχθρό του πολωνικού κατεστημένου. Το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων της χώρας, τα ΜΜΕ και φυσικά η παντοδύναμη στη Πολωνία Καθολική Εκκλησία παρουσιάζουν από τότε την «προδότρα του έθνους» Αλίσια ως «ενσάρκωση του Κακού», ενώ από τους άμβωνές τους οι παπάδες την αποκαλούν «φόνισσα», «σατανά» και «θηλυκό Μένγκελε»!  
Τη συνέχεια και το τέλος (;) αυτής της παραδειγματικής υπόθεσης που συγκλονίζει πολύ πέρα από τη Πολωνία, μας περιγράφει παρακάτω η πολωνογαλλίδα αγωνίστρια Μόνικα Καρμπόφσκα, που συνέβαλε καθοριστικά στην οργάνωση της διεθνούς εκστρατείας υποστήριξης στην ατρόμητη φεμινίστρια εργάτρια Αλίσια Τίσιακ

Η Αλίσια Τίσιακ κερδίζει για δεύτερη φορά!
Και μαζί της κερδίζει και η διεθνής αλληλεγγύη!
Της Μόνικα Καρμπόφσκα

Η ετυμηγορία του Εφετείου του Κατοβίτσε στις 5 Μαρτίου 2010 είναι ένα αληθινό δώρο σε όλες τις γυναίκες της Ευρώπης για τις 8 του Μάρτη, τη διεθνή ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών.
Το δικαστήριο απέρριψε την έφεση και επιβεβαίωσε την προηγούμενη ευνοϊκή για την Αλίσια Τίσιακ απόφαση.
Το επισκοπικό περιοδικό «Gosc Niedzielny» και η Αρχιεπισκοπή του Κατοβίτσε θα πρέπει να δημοσιεύσουν τη συγγνώμη τους στην Αλίσια Τίσιακ επειδή την παρομοίωσαν με ναζιστές εγκληματίες και μίλησαν για αυτήν με μίσος. Θα πρέπει επίσης να πληρώσουν 30.000 ζλότι (περίπου 8.000 ευρώ) ως αποζημίωση καθώς και τα έξοδα της δίκης.
Η νίκη της Αλίσια είναι λοιπόν νίκη του δικαιώματος των γυναικών να εκφράζονται ελεύθερα για την έκτρωση και τη σεξουαλικότητά τους. Αυτό το δικαίωμα παραβιάζεται ακόμα καθημερινά στη Πολωνία: τη μέρα που θα έβγαινε η δικαστική απόφαση, η ακροδεξιά οργάνωση «Οbroncy Zycia» προκαλούσε σοκ στο πληθυσμό αναρτώντας στους δρόμους του Πόζναν τεράστιες αφίσες με το πρόσωπο του Χίτλερ και τη φράση: «Η έκτρωση είναι ο Χίτλερ. Ο Χίτλερ ήταν ο πρώτος που ενέκρινε την έκτρωση στη Πολωνία το 1943». Αυτή η αποτρόπαια και ψευδής δημόσια αφισοκόλληση δεν έχει προκαλέσει ακόμα καμιά αντίδραση της πολωνικής Δικαιοσύνης, μια και η άκρα δεξιά κυριαρχεί στη πολωνική δημόσια συζήτηση.
Η νίκη της Αλίσια αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία καθώς ανοίγει το δρόμο για μελλοντικούς αγώνες και νίκες. Η διεθνής αλληλεγγύη ήταν παραδειγματική και έφερε αποτελέσματα: οργανώσεις φεμινιστικές, κοσμικές και χριστιανικές υπέρ της ελεύθερης επιλογής έστειλαν δεκάδες ψηφίσματα στο Εφετείο ζητώντας από τους δικαστές να μην υποχωρήσουν στις πιέσεις της πολωνικής άκρας δεξιάς και της Επισκοπής. Οι πολωνικές πρεσβείες δέχτηκαν γράμματα υποστήριξης στην Αλίσια από οργανώσεις και άτομα σε όλο τον κόσμο.
Η Αλίσια Τίσιακ ευχαρίστησε τις οργανώσεις που την υποστήριξαν και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Εκκλησία δεν θα εξυβρίσει ποτέ πια τις γυναίκες στη Πολωνία. Αφιέρωσε τη συγγνώμη που θα πρέπει να δημοσιεύσει η Αρχιεπισκοπή του Κατοβίτσε σε όλες τις γυναίκες που έχουν ταπεινωθεί από την Εκκλησία στη Πολωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: