Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Αναδημοσίευση: "Αποτελεσματική θεραπευτική λύση η συνταγογράφηση ηρωίνης "

Η συνταγογράφηση της ηρωίνης σε χρονίως εξαρτημένους χρήστες αυτής της ναρκωτικής ουσίας μπορεί να αποτελεί ένα ευαίσθητο πολιτικά και κοινωνικά ζήτημα, είναι, όμως, πιο αποτελεσματικό μέτρο για να παραμείνουν οι χρήστες στη θεραπεία, σε σχέση με την υποκατάσταση με μεθαδόνη, σύμφωνα με όσα ανέφεραν την περασμένη Παρασκευή Βρετανοί επιστήμονες.
Οι ερευνητές, οι οποίοι μελέτησαν διαφορετικούς τύπους θεραπείας της εξάρτησης από την ηρωίνη, αναφέρουν ότι τα ευρήματά τους μπορεί να δώσουν τη λύση για το 5 - 10% των πιο σοβαρών περιπτώσεων εξαρτημένων, οι οποίοι δεν καταφέρνουν να παραμείνουν στα συμβατικά προγράμματα αντιμετώπισης της εξάρτησης.
Ο επικεφαλής της μελέτης John Strang, υπεύθυνος του National Addiction Center στο King's College του Λονδίνου, σημειώνει: "Οι επιστημονικές μας γνώσεις για τη θεραπεία ατόμων με σοβαρή εξάρτηση από την ηρωίνη έκαναν ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι περιπτώσεις εξαρτημένων που δεν είχαν καλή ανταπόκριση στο παρελθόν μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη χρήση ηρωίνης από την 'πιάτσα'".
Η μελέτη του J. Strang, η οποία δημοσιεύθηκε στο γνωστό διεθνές ιατρικό περιοδικό "The Lancet", παρακολούθησε 127 εξαρτημένους από την ηρωίνη, οι οποίοι συμμετείχαν σε διαφορετικούς τύπους θεραπευτικών προγραμμάτων. Τα ποσοστά των θεραπευομένων που φάνηκε από τους ελέγχους ότι δεν είχαν κάνει χρήση ηρωίνης από την "πιάτσα" ήταν υψηλότερα για τα άτομα που ελάμβαναν ενέσιμη ηρωίνη (66%) ακολουθούσε η ομάδα που ελάμβανε ενέσιμη μεθαδόνη (30%) και, τέλος, η ομάδα που ελάμβανε μεθαδόνη σε χάπια (19%).

Πηγή: "Αυγή"

Δεν υπάρχουν σχόλια: