Στο πνεύμα της προηγούμενης ανάρτησης παραθέτουμε την επιστολή η οποία εστάλη και ανακοινώθηκε στην Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών την 24η Μαρτίου 2008, σχετικά με τη διακοπή λειτουργίας του Καταφυγίου "Χλόη" για αλλοδαπές γυναίκες θύματα βίας, διακίνησης και σωματεμπορίας.
"ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ «ΧΛΟΗ» ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Μ.Κ.Ο. ΚΛΙΜΑΚΑ ΓΙΑ ΑΛΛΟΔΑΠΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΒΙΑΣ,
ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΜΠΟΡΙΑΣ
Το Καταφύγιο «ΧΛΟΗ», σχετικά με τη διακοπή του οποίου και η παρούσα επιστολή, λειτουργεί πλήρως από τις αρχές του 2005. Συνολικά, περί τα 110 άτομα (γυναίκες και παιδιά) θύματα βίας ή/και σωματεμπορίας φιλοξενήθηκαν στο Καταφύγιο «Χλόη» και επιπλέον αντιμετωπίστηκαν διεξοδικά τα θέματα ασφάλειας, κοινωνικοπρονοιακής υποστήριξης, νομικής αρωγής, υγείας και ψυχικής υγείας, και εργασιακής αποκατάστασης τους, βάσει εξατομικευμένων σχεδίων δράσης. Δεκάδες άλλα υποστηρίχθηκαν ως εξωτερικά περιστατικά.
· Την ολοκληρωμένη παρέμβαση για την διασφάλιση της ψυχικής υγείας των θυμάτων. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε κι από την κατάσταση φιλοξενούμενων ατόμων που επισυνάπτεται, ένας μεγάλος αριθμός θυμάτων παρουσίαζαν είτε προβλήματα υγείας, είτε, πολύ περισσότερο, διαταραχές ψυχικής υγείας (1/4). Ως το μοναδικό Καταφύγιο στην Αθήνα που δεχόταν θύματα με διαγνωσμένη ή εμφανή ψυχική διαταραχή, η αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας ήταν η αποκατάσταση κατά το δυνατόν της ψυχικής τους ισορροπίας, βάσει της υψηλής εξειδίκευσης του επιστημονικού προσωπικού του φορέα.
· Την εκτεταμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα προς ιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς επιστήμονες, ειδικευόμενους ψυχιάτρους, ασκούμενους ψυχολόγους, εργαζόμενους στην ψυχική υγεία. Στοχεύσαμε στην μετάφραση της επιστημονικής γνώσης σε χρήσιμα πρακτικά εργαλεία για τους αστυνομικούς των Ελληνικών τμημάτων Anti-trafficking και Ασφάλειας, καθώς και για την Σερβική και Αλβανική αστυνομία.
· Την συγκροτημένη και μεθοδολογικά συνεπή επιστημονική εργασία πάνω στους άξονες της υγείας, της ψυχικής υγείας, και της ευαλωτότητας. Θεωρώντας ότι η σοβαρή επιστημονική εργασία πρέπει να καταγράφεται, να διερευνάται διεξοδικά, να εκτίθεται προς κρίση στην επιστημονική κοινότητα και να είναι αξιοποιήσιμη πρακτικά για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, διεξήγαμε πρότυπη έρευνα για 3 συναπτά έτη, η οποία βραβεύτηκε στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Σεξουαλική Κακοποίηση και ζητήθηκε από το UN Office on Drugs & Crime ως μοναδική για τέτοιας φύσης στοιχεία προερχόμενα από την Ελλάδα.
· Την οργάνωση και υποστήριξη δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού, σε Αθήνα και τοπικές κοινωνίες στην επαρχία, θεωρώντας ότι η ουσιαστική παρέμβαση γίνεται πάντα μέσα και σε σύνδεση με την κοινότητα και όχι ως μεμονωμένη και αποκομμένη πρακτική.
· Τις δράσεις πρόληψης σωματεμπορίας σε δύο χώρες προέλευσης σωματεμπορίας, την Ουκρανία και τη Νιγηρία.
24.3.2008
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου