Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

O ενιαίος φορέας πρωτοβάθμιας υγείας στο Υπουργικό Συμβούλιο

Οργανισµό «οµπρέλα» για την ιατρική φροντίδα και την παροχή υπηρεσιών υγείας των ασφαλισµένων, µε πρωταρχικό ρόλο στην πρωτοβάθµια φροντίδα υγείας, προβλέπει το πολυνοµοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που παρουσιάστηκε χτες κατά το Υπουργικό Συµβούλιο.

Βασικός στόχος είναι η αποσυµφόρηση των νοσοκοµείων του ΕΣΥ, ώστε να προκύψουν οικονοµίες στη συνολικήιατρική δαπάνη. Παράλληλα, θεσπίζονταιυποχρεωτικές εκπτώσεις σταφάρµακα από εταιρείες και φαρµακεία, τα οποία θα διηµερεύουν σε µεγάλο ποσοστό και τοΣάββατο, ενώ επιβάλλεται εισοδηµατικό πλαφόν στα πολυτεκνικά επιδόµατα.

Συστήνεται Νοµικό Πρόσωπο ∆ηµοσίου ∆ικαίου µε την επωνυµία Οργανισµός Παροχών Υγείας, η έναρξη ισχύς του οποίου ορίζεται η 1η Ιουνίου. Σκοπόςτου θα είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισµένους, συνταξιούχους και τα µέλη των οικογενειών τους.

Ετσι, οι ασθενείς θα εξετάζονται πρώτα από τους γιατρούς πρωτοβάθµιας φροντίδας υγείας και, στην περίπτωση που χρήζουν νοσηλείας στο ΕΣΥ,τότε θα λαµβάνουν παραπεµπτικό. Σηµειώνεται, ωστόσο, πως «ελευθέρας» θα έχουν στα νοσοκοµεία τα περιστατικά που χρήζουν άµεσης νοσηλείας αλλά και οι ασθενείς που διακοµίζονται µε ασθενοφόρο.

Σηµειώνεται πως στον Οργανισµό, που θα εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας, θα ενταχθούν τα Κέντρα Υγείας, οι αγροτικοί γιατροί, οι κλάδοι υγείας ΙΚΑ µε τις µονάδες υγείας του, ο ΟΓΑ, ο ΟΑΕΕ(Οργανισµός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελµατιών), ο ΟΠΑ∆ (Ταµείο ∆ηµοσίων Υπαλλήλων)και ο Οίκος Ναύτου. Παρ’ όλα αυτά, το πολυνοµοσχέδιο αφήνει «παραθυράκι» και για την ένταξη και για άλλα νοµικά πρόσωπα δηµοσίου ή ιδιωτικού φορέα που  δραστηριοποιούνται  στον τοµέα παροχής υγείας. 
Στο ίδιο νοµοσχέδιο περιλαµβάνονται µια σειρά από ρυθµίσεις που αφορούν το νέο σύστηµα προµηθειών που θατεθεί σε εφαρµογή από το 2012. Η διαχείριση των προµηθειών θα ανατεθεί σε έναν ή περισσότερους οικονοµικούς φορείς, µε βασικό στόχο τη διεξαγωγή κεντρικών διαγωνισµών που θα αφορούν τις ανάγκες της χρονιάς ή ακόµη και περισσότερων ετών.

Σύµφωνα µε τον αρχικό σχεδιασµό του υπουργείου Υγείας, στόχος είναι η ανάθεση του έργου σε ιδιώτη, µετά από διεθνή διαγωνισµό, ενώ επιτρέπει συνεργασία µε τράπεζες για την απευθείας εξόφληση των προµηθευτών. Παρ’ όλα αυτά και όπως προβλέπεται στο νοµοσχέδιο, δίδεται και η δυνατότητα να διεξάγονται διαγωνισµοί και από τους διοικητές των Υγειονοµικών Περιφερειών.

Οπως υπογράµµιζαν χτεςστα «ΝΕΑ» πηγές του υπουργείου, στόχοςτου νέου συστήµατος προµηθειών είναι να επιτευχθούν µέσω κεντρικών διαγωνισµών σηµαντικές εκπτώσεις από τους προµηθευτές και να µην υπάρχουν υπερβάσεις στον προϋπολογισµό.

Τα φαρµακεία. Σε ό,τι αφορά τα φαρµακεία, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος υπογράµµισε, λίγο πριν µπειστο Υπουργικό Συµβούλιο, πως η απελευθέρωση του επαγγέλµατος δεν σηµαίνει πως το φάρµακο θα µετατραπεί σε προϊόν που θα βρίσκεται στα ράφια του σούπερ µάρκετ. Αντίθετα, το «άνοιγµα» προβλέπει πως κάθε Σάββατο θα είναιανοιχτά το 40% - 100% των φαρµακείων της χώρας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, µετά από απόφαση του οικείου περιφερειάρχη. Στο µεταξύ, υποχρεωτική έκπτωση προβλέπει τονοµοσχέδιο «σκούπα» τόσο για τους φαρµακοποιούς όσο και για τις φαρµακοβιοµηχανίες. Η«έκπτωση» των φαρµακοποιών προς ταασφαλιστικά ταµεία θα είναι κλιµακούµενη του συνολικού τζίρου των φαρµακείων – ξεκινά από 0,5% και φτάνει έως και 8%. Προϋπόθεση ωστόσο είναι η εµπρόθεσµηκαταβολή των χρεών των Ταµείων προς τους φαρµακοποιούς.

Αντίστοιχα, οιφαρµακοβιοµηχανίες οφείλουν να επιστρέφουν στα ασφαλιστικά ταµεία της χώρας το 4% επί των συνολικών κερδών τους από τις πωλήσεις των σκευασµάτων τους στους ασφαλισµένους. Με αυτόν τον τρόπο, όπωςδήλωσε χθες ο κ. Λοβέρδος, δίνεται το «πράσινο φως» για να καταβληθούν στα ταµεία των ασφαλιστικών φορέων τα… χρωστούµενατου 2009 και του2010 από τιςφαρµακευτικές εταιρείες.

Οι πολύτεκνοι. Εισοδηµατικά κριτήρια µπαίνουν πλέον για την καταβολή των επιδοµάτων στις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες: Οπως αναφέρεται στο νοµοσχέδιο, δικαιούχοι θα είναι όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδηµα που δεν ξεπερνά τα 40.000 ευρώ.
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ
Παράθυρο για µελλοντικές συγχωνεύσεις νοσοκοµείων ανοίγει το νοµοσχέδιο, µε διάταξη η οποία προβλέπει ότι µπορεί το ίδιο πρόσωπο να διοικεί περισσότερα από ένα νοσηλευτικά ιδρύµατα.
Στην περίπτωση αυτή µάλιστα προβλέπεται αύξηση αποδοχών κατά 20%
Ο περιφερειάρχης θα αποφασίζει το ποσοστό των φαρµακείων που θα ανοίγουν και το Σάββατο

Μάχη µε τον χρόνο για διορισµό νοσηλευτών

«Μάχη µε τον χρόνο» δίνουν οι διοικητές των νοσοκοµείων για τον διορισµό 1.339 νοσηλευτών, για τους οποίους έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία από το ΑΣΕΠ.

Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος έδωσε «τελεσίγραφο» στους διοικητές των 40 µεγαλύτερων νοσηλευτικών ιδρυµάτων, µε τους οποίους είχε συνάντηση χτες – ότι έχουν διορία έως το τέλος του µήνα για την τοποθέτηση των νοσηλευτών στα πόστα τους. Και αυτό γιατί από 1η Ιανουαρίου ισχύει ο γενικός κανόνας της τρόικας πως για κάθε πέντε δηµοσίους υπαλλήλους που αποχωρούν, δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης ενός.

Σηµειώνεται πως έως τις 14 ∆εκεµβρίου θα έχουν ορκιστεί επιπλέον 1.470 νοσηλευτές, σε µία προσπάθεια να καλυφτούν τα κενά του ΕΣΥ. Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Υγείας πιέζει τις διοικήσεις να συντοµεύσουν και τις διαδικασίες κρίσης των γιατρών για την πρόσληψή τους σε νευραλγικές κλινικές – όπου εντοπίζονται σοβαρές ελλείψεις προσωπικού όπως είναι οι µονάδες εντατικής θεραπείας, τα ογκολογικά και οι παιδιατρικές – καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Πάντως, ο κ. Λοβέρδος εµφανίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ικανοποιηµένος από την πορεία της µηχανοργάνωσης των νοσηλευτικών ιδρυµάτων της χώρας, υπογραµµίζοντας πως έχουν γίνει άλµατα στον συγκεκριµένο τοµέα. 
 
Πηγή: www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: