Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Δελτίο Τύπου του Υ.Υ.Κ.Α. - Εισήγηση Υφυπουργού στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
"Από την Άνοιξη του 2009 και από το χώρο της Ψυχικής Υγείας, έχει ξεκινήσει η επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε μιλώντας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η υφυπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Φώφη Γεννηματά. 
Η υποχρηματοδότηση και η γενικότερη κατάσταση που επικρατούσε, οδήγησε στο σύμφωνο  SPIDLA, το οποίο θέτει δυσβάστακτους όρους για τη χώρα μας.

« Όταν αναλάβαμε την ηγεσία του υπουργείου διαπιστώσαμε πραγματικά έκπληκτοι ότι καμία απολύτως ενέργεια δεν έχει γίνει έτσι ώστε να ξεκινήσει η χώρα μας να υλοποιεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Στο σημείο αυτό ξεκινήσαμε έναν αγώνα δρόμου για να μπορέσουμε να είμαστε αξιόπιστοι απέναντι στην ευρωπαϊκή επιτροπή διότι εάν δεν καταφέρουμε να ανταποκριθούμε σε αυτά τα οποία έχει υπογράψει ο προηγούμενος υπουργός, απειλούμαστε με καταδίκη από την ευρωπαϊκή επιτροπή και με την επιστροφή του συνόλου των χρημάτων που δόθηκαν από το Γ ΚΠΣ», ανέφερε η υφυπουργός Υγείας.
Η κα Γεννηματά σημείωσε ότι η  κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. «Μετά από 5 χρόνια υποχρηματοδότησης , απαξίωσης και πλήρους εγκατάλειψης η ψυχιατρική μεταρρύθμιση ξαναμπαίνει στο προσκήνιο. Κάναμε ένα μεγάλο αγώνα όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες για να αποκαταστήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή επιτροπή και όσο αφορά τους ανθρώπους που ασχολούνται με το χώρο της Ψυχικής υγείας και το σύνολο των δομών που αυτή τη στιγμή λειτουργούν στον τομέα αυτό».
Ενημερώνοντας τους βουλευτές η κα Γεννηματά, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή έχει εξασφαλιστεί το σύνολο των οφειλών για το 2009 και μια σημαντική χρηματοδότηση για το 2010.
Σημείωσε ακόμη ότι ο χώρος της Ψυχικής Υγείας χαρακτηριζόταν έως τώρα από την ανυπαρξία ελέγχων. «Είναι απαραίτητο να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία στο χώρο αυτό. Αυτή τη στιγμή έχουμε στο διαδίκτυο μια πρόταση για τον έλεγχο των πεπραγμένων και την παρακολούθηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, η οποία μετά από διάλογο θα γίνει υπουργική απόφαση».
Η υφυπουργός Υγείας εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι με το νέο σύστημα διαχείρισης και τον εξορθολογισμο των δαπανών το κόστος για την ψυχική υγεία δεν θα ξεπεράσει τα 85 εκατομμύρια ευρώ

 Χάρτα Ψυχικής-Σωματικής Υγείας: Αναγκαία η κοινή προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στην ψυχική και τη σωματική υγεία

Κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων εξετάστηκε και η αλληλεπίδραση μεταξύ ψυχικής και σωματικής υγείας και η αναγκαιότητα για ολοκληρωμένη προσέγγιση στην πρόληψη και τη φροντίδα των ασθενών. Άτομα με χρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας είναι πιθανότερο να αναπτύξουν προβλήματα και σωματικής υγείας συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Αντίστροφα, η κακή σωματική υγεία μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην ψυχική υγεία. Αυτές οι διαπιστώσεις έχουν τεράστιες συνέπειες τόσο στη διάρκεια και στη ποιότητα της ζωής όσο στο κοινωνικό-οικονομικό κόστος.
1. Τα άτομα με σοβαρές ψυχικές ασθένειες διατρέχουν διπλάσιο έως τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με ψυχικά υγιή άτομα της ίδιας ηλικίας και του ίδιου φύλου στο γενικό πληθυσμό. Πεθαίνουν κατά μέσο όρο 20 χρόνια νωρίτερα, με κύρια αιτία θανάτου τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
2. Τα άτομα με σοβαρές ψυχικές ασθένειες παρουσιάζουν 2 έως 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν διαβήτη ή άλλους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου και μόλις το ένα τρίτο παρουσιάζει φυσιολογικό βάρος.
3. Η κακή σωματική υγεία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ψυχική ασθένεια - ο κίνδυνος ανάπτυξης κατάθλιψης διπλασιάζεται σε άτομα με διαβήτη. Επίσης, η πλειονότητα των καρκινοπαθών θα παρουσιάσει κατάθλιψη, γεγονός που επηρεάζει την ποιότητα ζωής και την επιβίωσή τους.
4. Η συνύπαρξη προβλημάτων ψυχικής και σωματικής υγείας στιγματίζουν άτομα και οικογένειες. Περίπου τα δύο τρίτα όλων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές δεν αναζητούν θεραπεία, κυρίως λόγω του στίγματος.
5. Τα προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας προκαλούν τεράστιες δαπάνες για την κοινωνία: οι δαπάνες για την κακή ψυχική υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκτιμηθεί ότι ανέρχονται σε 436 εκατομμύρια ευρώ ετησίως (πάνω από 2000 €/νοικοκυριό). Οι πρόσθετες δαπάνες για προβλήματα σωματικής υγείας σε ψυχικά ασθενείς, αυξάνουν αυτόν τον αριθμό μέχρι και 70%.
Σε αναγνώριση των παραπάνω, δημιουργήθηκε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, τον Απρίλιο του 2008, η Πλατφόρμα Ψυχικής και Σωματικής Υγείας σαν μια νέα συμμαχία που συνενώνει οργανώσεις και άτομα από όλα τα πεδία νοσολογίας και από όλες τις χώρες. Μέλος της ευρωπαϊκής ομάδας που ηγήθηκε αυτής της προσπάθειας και συμμετείχε στη σύνταξη της Χάρτας Ψυχικής-Σωματικής Υγείας είναι η Αν. Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών. κ. Μένη Μαλλιώρη. Η Χάρτα έχει διπλό στόχο:
• να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για την αλληλεπίδραση μεταξύ ψυχικής και σωματικής υγείας και,
• να αλλάξει τη νοοτροπία, ώστε να αντιμετωπιστούν οι προσωπικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από την άγνοια αυτής της αλληλεπίδρασης.
Η Χάρτα στοχεύει στην κινητοποίηση όλων των σχετικών παραγόντων, κυρίως όσων παίρνουν τις πολιτικές αποφάσεις, των επαγγελματιών υγείας, των χρηστών υπηρεσιών, των οικογενειών και των φροντιστών σε μια κοινή προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στην ψυχική και τη σωματική υγεία. Έχει υπογραφεί από την πλειοψηφία των βουλευτών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ενώ οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας μας ξεκινούν καμπάνια για την προβολή της Χάρτας και της ολιστικής προσέγγισης.

Με την Χάρτα Ψυχικής και Σωματικής Υγείας, καλούνται αρχές,  οργανισμοί και πολίτες να συμβάλλουν στην αλλαγή για τους ανθρώπους που ζουν με προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας και για τους οικείους τους, κάνοντας πράξη τις παρακάτω αρχές και δράσεις:
Καθιστώντας δυνατή την αλλαγή μέσω της εφαρμοζόμενης πολιτικής
1. Οι σχέσεις μεταξύ ψυχικής και σωματικής υγείας πρέπει να αναγνωρίζονται και να αντιμετωπίζονται σε όλες τις στρατηγικές και τα προγράμματα που αφορούν στην υγεία σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Οι δράσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν όχι μόνο τα ειδικά νοσήματα αλλά και άλλες πολιτικές, όπως κοινωνική πολιτική, πολιτική απασχόλησης, πολιτική κατά των διακρίσεων, πολιτική για την έρευνα και την εκπαίδευση, τη διατροφή και το κάπνισμα.
2. Τα συστήματα υγείας χρειάζεται να διασφαλίζουν επαρκείς δομές και μέσα, όπως συνεχή εκπαίδευση και οδηγίες για τους επαγγελματίες υγείας, τους φροντιστές, τις οικογένειες και τους ίδιους τους χρήστες των υπηρεσιών, ώστε να τους δίνεται η δυνατότητα να αντιμετωπίζουν τις συνδυασμένες προκλήσεις της ψυχικής και της σωματικής υγείας τους στο κατάλληλο περιβάλλον.
3. Οι στόχοι και τα μέτρα προαγωγής της υγείας πρέπει να ανταποκρίνονται στην αλληλεπίδραση ψυχικής και σωματικής υγείας,  να περιλαμβάνουν εκστρατείες ενημέρωσης και κίνητρα για να παροτρύνεται η αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς. 
4. Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων θα πρέπει να δημιουργήσουν δομές παρακολούθησης και αξιολόγησης της απόδοσης, ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή πολιτικών που υποστηρίζουν την ολοκληρωμένη φροντίδα και την ολιστική προσέγγιση.
5. Οι στόχοι και οι δράσεις για τη βελτίωση της ψυχοσωματικής υγείας και ευεξίας πρέπει να συνοδεύονται από επαρκείς πόρους.
Oλοκλήρωση της αλλαγής στην πράξη
1. Η καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία ανάμεσα σε, διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες, φροντιστές, οικογένειες και χρήστες υπηρεσιών αποτελεί προτεραιότητα που διασφαλίζει την ολιστική προσέγγιση. 
2. Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα σε επαγγελματίες υγείας και φροντιστές, ώστε να διδάσκονται από καλές πρακτικές για βελτιωμένη αναγνώριση, παρακολούθηση, διάγνωση και διαχείριση συνδυασμένων προβλημάτων ψυχικής και σωματικής υγείας.
3. Θα πρέπει να βελτιωθεί η εκπαίδευση της ιατρικής κοινότητας, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα, καθώς και η συμμετοχή των οικογενειών, των φροντιστών και των χρηστών υπηρεσιών.
4. Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε χρήστες υπηρεσιών, στις οικογένειες και στους φροντιστές τους, να επανέλθουν με ενεργό ρόλο στη ζωή, κατά περίπτωση, με πληρέστερη ενημέρωση για την υγεία τους, με πρόσβαση σε καλύτερες πληροφορίες και συμβουλές για τον τρόπο ζωής τους.
5. Το στίγμα και οι διακρίσεις που συσχετίζονται με προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας πρέπει να καταπολεμώνται σε κάθε περιβάλλον.

Διεύρυνση και διάδοση της γνώσης
1. Μεγαλύτερες προσπάθειες πρέπει να επενδυθούν ώστε να μάθουμε περισσότερα για τις αιτίες, τις επιπτώσεις και τις δαπάνες των αλληλεπιδράσεων ψυχικής και σωματικής υγείας και του τρόπου αντιμετώπισής τους.
2. Χρειάζεται να αναπτυχθούν εργαλεία, όπως μοντέλα κινδύνου και πρακτικές οδηγίες για διαφορετικές ομάδες ατόμων, ώστε να μεταφραστεί η γνώση σε πράξη.
3. Πρέπει να συγκεντρωθούν οι υπάρχουσες γνώσεις για τις σχέσεις ανάμεσα στην ψυχική και στη σωματική υγεία και να κατηγοριοποιηθούν σε κεντρικό άξονα ενημέρωσης για την ιατρική κοινότητα, για τους φροντιστές, τις οικογένειες και τους ίδιους τους χρήστες των υπηρεσιών.
4. Χρειάζονται δράσεις και από την ερευνητική κοινότητα για μια διεπιστημονική προσέγγιση όπου θα συμμετέχουν άτομα από όλες τις ιατρικές ειδικότητες, με την παρουσία των άμεσα ενδιαφερόμενων και του περιβάλλοντός τους."

Δεν υπάρχουν σχόλια: