Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Έκτακτη χρηματοδότηση για τους φορείς αποασυλοποίησης

Mετά από ανακατανομή των πόρων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα διατεθούν στον ΚΑΕ 2544 επιπλέον 12 εκατομμύρια ευρώ τα οποία άμεσα θα διατεθούν στους φορείς υλοποίησης του "Ψυχαργώς" για την κάλυψη της μισθοδοσίας Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου και των λειτουργικών δαπανών έως σήμερα.
Η παραπάνω έκτακτη χρηματοδότηση καλύπτει ένα πολύ μεγάλο μέρος των αναγκαίων πόρων για την πλήρη κάλυψη του 2010 και σύμφωνα με εκτιμήσεις, χωρίς να περιληφθούν τα νοσήλια, το υπόλοιπο για την πλήρη κάλυψη του 2010 ανέρχεται πλέον στα 6 εκατομμύρια ευρώ.
Αναλυτικά η εξέλιξη της χρηματοδότησης έως σήμερα έχει ως εξής:
-Αρχική χρηματοδότηση= 65 εκατ. ευρώ
-Χρηματοδότηση μετά την  περικοπή του 10 %= 58,5 εκατ. ευρώ
-Χρηματοδότηση μετά την έκτακτη χρηματοδότηση του Μαΐου για κάλυψη οφειλών 2009 (17 εκατ. ευρώ - 7 εκατ. ευρώ του 2009)= 68,5 εκατ. ευρώ
-Χρηματοδότηση μετά την έκτακτη χρηματοδότηση του Οκτωβρίου= 80,5 εκατ. ευρώ
Από τα παραπάνω δεδομένα διαφαίνεται ότι το 2010 θα ολοκληρωθεί με το μικρότερο έλλειμμα των τελευταίων 5 ετών και, αν υπάρξει η αναγκαία πίεση, το έλλειμμα μπορεί και να μηδενιστεί.
Η παραπάνω έκτακτη χρηματοδότηση είναι αποτέλεσμα τόσο της πίεσης που ασκήθηκε μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της προσπάθειας της νέας Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας κας Κατσικάρου και των υπαλλήλων του τμήματος Β΄, οι οποίοι, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Οικονομικού, εισηγήθηκαν την παραπάνω μεταφορά πόρων στην πολιτική ηγεσία, η οποία την αποδέχτηκε πλήρως.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Διεύθυνση Οικονομικού το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011 περιλαμβάνει για τον ΚΑΕ 2544 το ποσό των 90 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί την μεγαλύτερη αρχική χρηματοδότηση που έχουν λάβει ποτέ οι φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: