Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Ιστορική Αναδρομή του Κοι.Σ.Π.Ε. "Κλίμαξ plus"

Από τα πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης του 2005 του Συνεταιρισμού ΚΛΙΜΑΞ. Απόσπασμα από την εισήγηση του μέλους του Δ.Σ Αλαμάνου Άντα


Θεωρώ ιδιαίτερα τιμητικό να μου δοθεί η ευκαιρία να γράψω αυτό το αφιέρωμα, εν είδει ιστορικής αναδρομής. Η προϋπόθεση για ένα σχετικά σύντομο κείμενο  στάθηκε κατασταλτικός  παράγοντας σε μια καταιγίδα σκέψεων και συναισθημάτων που έπρεπε να αποτυπωθούν. Και αυτό γιατί είχα την τύχη να τα ζήσω όλα από την αρχή. Από την εποχή που μια παρέα ανθρώπων ξεκίνησε  να κάνει τομή στην επικρατούσα άποψη ότι ο «διαφορετικός» πρέπει να είναι στο περιθώριο, χρησιμοποιώντας για νυστέρι την ανθρωπιά και τον απόλυτο αλτρουϊσμό.   Πολλά δεν πρόλαβαν να καταγραφούν ενώ τα περισσότερα έχουν μια έντονη συναισθηματική χροιά. Έτσι  δεν δόθηκε βάρος σε αριθμητικά στοιχεία, σε μετρήσιμα αποτελέσματα που είναι  σαφώς  απαραίτητα για τους καθ΄υλη αρμόδιους. Όμως για εμάς  το συναίσθημα ήταν και είναι η κινητήριος δύναμη. Αυτό που μας κρατά για χρόνια ενωμένους, που μας δίνει τη δυνατότητα να αγωνιζόμαστε πάντα στην «πρώτη γραμμή», αυτό για το οποίο έχουμε χαρακτηριστεί για ονειροπόλοι και ουτοπιστές, ακόμα και από τους αρμοδίους των Υπουργείων που παρόλα αυτά μας εμπιστεύονται και μας στηρίζουν ακόμα

ΚΛΙΜΑΞ  – ΚΛΙΜΑΚΑ
         1996-  2005

Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην δεκαετία 80 -90 έφερε στο προσκήνιο ανθρώπους ξεχασμένους εντός των τειχών των ψυχιατρικών ασύλων αλλά και τις πρώτες αλλαγές στο κοινωνικό καταστημένο που ταύτιζε τον τρελό με τον κοινό εγκληματία και με ό,τι πιο απεχθές στην συνείδηση των πολλών.
Η ΚΛΙΜΑΞ  ιδρύθηκε το 1996, σε μια εποχή όπου η  ελληνική κοινωνία μετά  βίας ισορροπούσε  ανάμεσα στις επιταγές της Ευρώπης και του Υπουργείου Υγείας για μια πιο ανθρώπινη αντιμετώπιση του ψυχικά πάσχοντα και στην επικρατούσα ακόμα αρνητική αποδοχή του από την κοινή γνώμη
Με εμπνευστή τον Ψυχίατρο Κυριάκο Κατσαδώρο  μια παρέα ανθρώπων, ευαισθητοποιημένων στην ψυχική ασθένεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, δημιουργεί τον Μάιο του 96 ένα αστικό συνεταιρισμό Περιορισμένης Ευθύνης με την επωνυμία ΚΛΙΜΑΞ σύμφωνα με το νόμο 2716/99 περί Κοινωνικών Συνεταιρισμών Π.Ε (Κοιν. Σ.Π.Ε) του πάλαι ποτέ Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας  που εκείνη την περίοδο επεξεργαζόταν το σχετικό νομοσχέδιο.

Σκοπός του Συνεταιρισμού είναι η επαγγελματική, συνεταιριστική και πολιτιστική εκπαίδευση των μελών του, καθώς και η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και επαγγελματική επανένταξη των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα που υφίστανται τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη πολιτισμική διαφοροποίηση.

Τα 25 ιδρυτικά μέλη του αποτέλεσαν την «μαγιά» για τη δημιουργία ενός κοινωνικού φορέα συνεταιριστικής μορφής που σταδιακά αναπτύχθηκε με περίπου 100 μέλη – συνεταίρους και πολυεπίπεδες δράσεις, σε πολλές περιπτώσεις, καινοτόμες για τα ελληνικά δεδομένα.

Τα μέλη του Συνεταιρισμού ανήκουν στο χώρο των επαγγελματιών της ψυχικής υγείας σε ποσοστό 45% (το μέγιστο), άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα κατά 35% (το ελάχιστο) και σε ποσοστό 20% είναι άτομα και φορείς ευαισθητοποιημένα στην ψυχική νόσο και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ανάμεσα στα μέλη του Συνεταιρισμού ανήκουν άτομα από πολιτισμικά διαφοροποιημένες ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές και ψυχοκοινωνικά προβλήματα.
Στον Συνεταιρισμό συμμετέχουν και δραστηριοποιούνται ισότιμα άτομα που ανήκουν στον χώρο των επαγγελματιών της ψυχικής υγείας κ.λ.π άτομα από την κοινότητα καθώς επίσης και άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες κάνοντας έτσι πράξη την κοινωνική αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Ο Συνεταιρισμός ΚΛΙΜΑΞ διοικείται από 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο εκ των οποίων τα τρία (3) μέλη είναι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας και τα δύο (2) είναι άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές ή/και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Η ΚΛΙΜΑΞ στα πρώτα χρόνια της ζωής της  διαγράφει μια πορεία ταυτισμένη με  την ρομαντική διάθεση των ιδρυτών της. Η συσπείρωση των μελών του συνεταιρισμού είναι  γύρω από το κοινό όραμα  για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.  Για πρώτη φορά επαγγελματίες της ψυχικής υγείας δρουν από κοινού και συλλογικά με τους  ψυχικά πάσχοντες για την προαγωγή της ψυχικής υγείας, για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους σε όλες τις εκφάνσεις της  που εντέλει σημαίνει και την αλλαγή της μοίρας εκατοντάδων συνανθρώπων μας.

Με ελάχιστο budget, στηριζόμενη σε συνδρομές μελών και φίλων,  η ΚΛΙΜΑΞ αρχικά ξεκινά μια άτυπη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης τόσο για την ψυχική υγεία όσο και άλλα μείζονα κοινωνικά προβλήματα (ουσιοεξάρτηση, λοιμώδη νοσήματα κ.λ.π), Λειτουργώντας κατά κύριο λόγο μέσα σε ένα παρεϊστικο κλίμα τυπώνονται φυλλάδια, αφίσες , διοργανώνονται ομιλίες, εκδηλώσεις , συμμετοχές σε Επιστημονικά Συνέδρια και Forum για την ψυχική υγεία, εδραιώνοντας σταδιακά την δράση  του Συνεταιρισμού μέσα σε ένα κύκλο εργασιών άλλων, παλαιότερων και αναγνωρισμένων  φορέων ψυχικής υγείας.

Οι πρώτες συναντήσεις και Γενικές Συνελεύσεις γίνονται σε κατοικίες   και χώρους εργασίας – ιατρεία - των μελών. Με την σταδιακή αύξηση των μελών της η ΚΛΙΜΑΞ πολλές φορές «συζητά και αποφασίζει» μέσα σε χώρους   μουσουλμανικών και τσιγγάνικων  καφενείων    ακόμα και σε υπαίθριους  χώρους  (Ζάππειο) ακολουθώντας έναν - έτσι κι αλλιώς-    alternative τρόπο προσέγγισης των ζητημάτων  προς επίλυση.

Το 1998, μετά από 2 χρόνια ζωής,  η ΚΛΙΜΑΞ ξεκινά την πρώτη της επιχειρηματική της δραστηριότητα. Ένας υποενοικίαση χώρος μέσα στο κτίριο της αθλητικής εφημερίδας «Πρωταθλητής» οργανώνεται και λειτουργεί ως Κυλικείο εκ των ουκ άνευ. Η πρώτη μας αυτή «επιχείρηση» κινητοποιεί όλα τα μέλη να λειτουργήσουν ακόμα περισσότερο συλλογικά και να προσφέρουν υπηρεσίες ανεξάρτητα από τις δεξιότητές τους,  το γνωσιακό τους επίπεδο, την  ειδικότητα  ή τον  κοινωνικό τους status. Το κυλικείο αρχικά «επιδοτείται» από τα μέλη  για την αγορά του αναγκαίου εξοπλισμού και των αναλώσιμων  υλικών, εξυπηρετώντας  100 άτομα ημερησίως. Η εργασιακή προσέγγιση των χρηστών- μελών του φορέα γίνεται με τη συνεχή επαγρύπνηση και  στήριξη από το επιστημονικό προσωπικό το οποίο υποστηρίζει το όλο εγχείρημα με κάθε τρόπο αναλαμβάνοντας πολλές φορές κατ΄ιδίαν την εξυπηρέτηση των πελατών.
H δραστηριότητα του Κυλικείου  δίνει την δυνατότητα για εργασιακή αποκατάσταση ( με ασφάλιση στο Ι.Κ.Α) σε 10 άτομα χρήστες ψυχιατρικών υπηρεσιών ενώ ένας σημαντικός αριθμός εκπαιδεύεται και προετοιμάζεται για την ένταξή του σε ανάλογη δραστηριότητα στην ελεύθερη αγορά εργασίας.

Το 1999 η Κλίμαξ  ανταποκρινόμενη  στις ανάγκες που προέκυψαν για ψυχοκοινωνική στήριξη  των κατοίκων του δήμου Μενιδίου, λόγω του καταστροφικού σεισμού της 7ης Σεπτεμβρίου, προχώρησε ,από τις πρώτες ημέρες, στην σύσταση Εθελοντικής Ομάδας Βοήθειας προσφέροντας για 9 μήνες  ιατρική κάλυψη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη στις οικογένειες που επλήγησαν από τον σεισμό, μέσα σε καταυλισμό σεισμοπλήκτων.

Την ίδια εποχή  οι επιχειρηματικές μας δραστηριότητες επεκτείνονται με το Εργαστήριο Κατασκευής και Επισκευής Καθισμάτων Γραφείου.
Το Εργαστήριο αυτό  αποτυπώνει το όραμά μας για τη λειτουργία μιας  επιχείρησης που θα δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενούς της να αναπτύξουν δεξιότητες ατομικές, εργασιακές και κοινωνικές, εξελίσσοντας την προσωπικότητά τους και την ποιότητα ζωής τους, με απώτερο στόχο την βελτίωση της θέσης τους μέσα στην κοινωνία.

Το Εργαστήρι  Κατασκευής και Επισκευής Καθισμάτων Γραφείου λειτουργεί όπως οι άλλες επιχειρήσεις με τους νόμους του ελεύθερου εμπορίου. Το διαφορετικό σε εμάς είναι το ανθρώπινο δυναμικό που επωφελείται του όποιου κέρδους από την πώληση των παραγόμενων προϊόντων.

Μέσα σε ένα άνετο και φιλικό περιβάλλον προσπαθήσαμε  ώστε η ψυχική μειονεξία να μετατρέπεται σε φαντασία και μεράκι και να δημιουργεί, να συνθέτει, να μετουσιώνεται σε μια θετική δύναμη.

Τα έπιπλα γραφείου του Εργαστηρίου μας διατίθενται  σε προσιτές τιμές και είναι ανταγωνιστικά των άλλων του εμπορίου. Με πάρα πολλά προβλήματα και αντιξοότητες καταφέραμε σταδιακά να γίνουμε μια δυναμική παρουσία στον χώρο των επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας
κερδίζοντας τα ευμενή σχόλια άλλων συναφών επιχειρήσεων αλλά και του τότε Υπουργού Υγείας  (έπαινος για τη συμμετοχή μας στην έκθεση XELEXPO, 1999).

Στην επιχειρηματική μας δράση προστίθεται και ένα Συνεργείο Καθαριότητας με   5 άτομα προσωπικό σε επαγγελματική βάση.
Οι ποιότητα των προϊόντων μας και των παρεχόμενων υπηρεσιών  πείθουν το αγοραστικό κοινό. Ιδιώτες, Δημόσιοι και Ιδιωτικοί Οργανισμοί, μεγάλα νοσοκομεία και άλλοι φορείς ψυχικής υγείας στηρίζουν τις προσπάθειές μας προτιμώντας  μας ολοένα και περισσότερο. Δεν έπεισαν όμως τους «αρμοδίους» για οποιαδήποτε στήριξη.
 Η στάθμη του τζίρου μας αυξάνεται όμως τα προβλήματα πολλές φορές είναι μεγάλα και δυσεπίλυτα.  Η κοινωνική επιχειρηματικότητα για να έχει επιτυχημένα αποτελέσματα απαιτεί το δυναμικό συνδυασμό και των δύο συνθετικών της. Έχοντας περισσότερο προσανατολιστεί στον κοινωνικό στόχο, ξεχάσαμε, μάλλον, σε πολλές περιπτώσεις, την εμπορική μας ταυτό τητα. Ο νόμος του ελεύθερου εμπορίου έχει τα δικά του παιγνίδια. Έχει χτυπήματα κάτω από το τραπέζι, έχει ανεξόφλητα τιμολόγια και επιταγές , έχει συμφωνίες που δεν τηρούνται.
Στην πορεία μας συναντήσαμε ανθρώπους όλων των κατηγοριών και όλων των διαθέσεων. Από ανθρώπους που στάθηκαν πλάι μας και μας στήριξαν ανιδιοτελώς έως και ανθρώπους που ανήκουν, δίχως αμφιβολία, στην κατηγορία των απατεώνων. Από επαγγελματίες της ψυχικής υγείας έως και εμπόρους που έφεραν δυσκολίες στο έργο μας και  ακόμα  προσπάθησαν να σαμποτάρουν τις προσπάθειές μας και να αμαυρώσουν την εικόνα μας. Οι διενέξεις μας έφτασαν κάποια στιγμή έως και στα δικαστήρια.
Όλα αυτά μας βρήκαν απροετοίμαστους, τουλάχιστον στην αρχή.

Η ΚΛΙΜΑΞ είναι ένας κοινωνικός φορέας ως προς τον προσανατολισμό της είναι όμως και ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού χαρακτήρα ως προς την νομική της μορφή. Αυτή η διττή μας ταυτότητα μάς δημιούργησε πολλές φορές αμηχανία μπροστά στα τεκταινόμενα. Και όχι μόνο σε εμάς.
« Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Κοινωνικά Αποκλεισμένων και Πολιτισμικά Διαφοροποιημένων Ατόμων»  Δηλαδή τι; Ήταν μόνιμα  η απορία των υπαλλήλων στην Εφορία, στο ΙΚΑ, στις Τράπεζες και σε άλλους οργανισμούς όταν  έπρεπε να μας καταχωρήσουν στα αρχεία τους. Πως να εξηγήσεις μέσα σε λίγα λεπτά στον ανυποψίαστο υπάλληλο για το «όραμα». Αυτό το όραμα που έχει Α.Φ.Μ και υποχρεώσεις στην Εφορία, τραπεζικό λογαριασμό, εισφορές  στο Ι.Κ.Α , απλήρωτους λογαριασμούς και ένα σωρό άλλα ανειλημμένα προβλήματα.
Πως να πείσεις τους αρμόδιους των επιτροπών να μην κόψουν τα επικουρικά επιδόματα αναπηρίας μόνο και μόνο γιατί «ο ωφελούμενος εργάζεται τώρα πια». Πως να τους πείσεις όταν η τεχνοκρατική τους αντίληψη αγνοεί μια μεγάλη αλήθεια. Η εργασία δεν σημαίνει αποκλειστικά  χρήματα αλλά είναι και ένας δρόμος  που οδηγεί στην προσωπική καταξίωση του καθενός μας.

2.000 και η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς σε ένα αγώνα δρόμου να προλάβει την Ευρώπη στις εξελίξεις και να απορροφήσει τα κονδύλια. Τα προς υλοποίηση προγράμματα του ΨΥΧΑΡΓΩΣ  του Υπουργείου Υγείας θέτουν μια  προϋπόθεση. Τη νομική μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας. Η ΚΛΙΜΑΞ αμφιταλαντεύεται   ανάμεσα σε δύο αντιμαχόμενα συναισθήματα. Στην κούραση από τα πολύχρονα προβλήματά της και στην δίψα για κάτι ακόμα, κάτι πιο κοντά στον στόχο.
Τελικά παίρνει τη μεγάλη απόφαση. Τον Μάιο του 2.000  πέντε μέλη του Συνεταιρισμού ΚΛΙΜΑΞ (4 φυσικά πρόσωπα και η ΚΛΙΜΑΞ ως Νομικό Πρόσωπο με εκπροσώπηση) ιδρύουν την Α.Μ.Κ.Ε ΚΛΙΜΑΚΑ βαπτίζοντάς την «φορέα ανάπτυξης ανθρώπινου και κοινωνικού κεφαλαίου για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού». Η ΚΛΙΜΑΞ μεταλαμπαδεύει στην ΚΛΙΜΑΚΑ όλη την «κληρονομιά», φιλοσοφία - στόχους – εμπειρία - ανθρώπινο δυναμικό  και η τελευταία εγκαινιάζει την πορεία της το καλοκαίρι του 2.000 αναλαμβάνοντας τη δημιουργία Ξενώνα, με την έγκριση και στήριξη της Δ/νσης Ψυχικής Υγείας του τότε Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, στο πλαίσιο αποασυλοποίησης του Δρομοκαϊτειου Νοσοκομείου.
Η ΚΛΙΜΑΚΑ προχωρά με σταθερά βήματα κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των αρμοδίων και αναλαμβάνοντας συνεχώς προγράμματα στο πλαίσιο της κοινοτικής παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Μέσα σε 5 χρόνια ζωής η ΚΛΙΜΑΚΑ καταφέρνει να λειτουργεί με την επιστημονική και διοικητική της  ευθύνη 15 Μονάδες Ψυχικής Υγείας:
 9 Στεγαστικές Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (7 Οικοτροφεία, 1 Ξενώνα, 1 Προστατευμένο Διαμέρισμα), 4 Κέντρα Ημέρας για άτομα με ψυχικές διαταραχές και ψυχοκοινωνικά προβλήματα (2 από τα Κέντρα Ημέρας είναι για πολιτισμικά διαφοροποιημένες ομάδες – Τσιγγάνους – Μουσουλμάνους και 1 Κέντρο Ημέρας λειτουργεί ως Κέντρο Στήριξης Αστέγων ), 1 θεραπευτικό Εργαστήρι με τρεις κλάδους δραστηριοτήτων και 1 Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ν.Α Κυκλάδων με έδρα τη Νάξο και παραρτήματα στην Αμοργό και στην Σαντορίνη.  

Τα προγράμματα  της ΚΛΙΜΑΚΑΣ περνούν το κατώφλι και άλλων Υπουργείων εκτός του Υγείας. Με την έγκριση και στήριξη της Υ.Δ.Α.Σ του Υπουργείου Εξωτερικών η ΚΛΙΜΑΚΑ λειτουργεί Καταφύγιο για Θύματα Διακίνησης και Σωματεμπορίας και από το 2002 αναλαμβάνει και υλοποιεί προγράμματα ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας στο Αφγανιστάν και στο Β.Ιράκ. Η μεγάλη ταμπέλα με την επιγραφή “KLIMAKA – HELLENICAID” έξω από τα γραφεία μας στις δύο αυτές μακρινές χώρες μας γεμίζουν με περηφάνια και υποστηρίζουν την πεποίθηση ότι η αλληλεγγύη προς στον συνάνθρωπο εν τέλει  δεν έχει πατρίδα. Με το ίδιο σκεπτικό η ΚΛΙΜΑΚΑ  συμμετέχει εθελοντικά, τον Ιανουάριο του 2005,  σε αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Σρι Λάνκα για τα θύματα του καταστροφικού τσουνάμι.

Όλα αυτά τα χρόνια ο συνεταιρισμός ΚΛΙΜΑΞ και η ΚΛΙΜΑΚΑ συνεργάζονται στενά ακολουθώντας παράλληλες πορείες για την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και επανένταξη ανθρώπων  από όλες τις κοινωνικές ομάδες που ζουν στο περιθώριο.
Ο συνεταιρισμός ΚΛΙΜΑΞ τα  τελευταία χρόνια  προσθέτει στο ενεργητικό του και άλλες  επιχειρηματικές δραστηριότητές: Το Εργαστήριο Ανακύκλωσης χαρτιού, το Εργαστήρι Ποδηλάτων και το Εργαστήρι κατασκευής μικροαντικειμένων. Και οι 5 επιχειρηματικές δραστηριότητες της ΚΛΙΜΑΞ λειτουργούν αυτόνομα αλλά και επικουρικά με τις δράσεις της ΚΛΙΜΑΚΑΣ.
Έτσι στο πλαίσιο της λειτουργίας των Θεραπευτικών Εργαστηρίων της ΚΛΙΜΑΚΑΣ ο συνεταιρισμός ΚΛΙΜΑΞ αναλαμβάνει την εμπορική διάσταση προωθώντας στην αγορά τα παραγόμενα προϊόντα.
(Σημ.: Η ΚΛΙΜΑΚΑ ως Α.Μ.Κ.Ε δεν έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει εμπορική δραστηριότητα)
 Τα έσοδα από τις πωλήσεις  διατίθενται στους απασχολούμενους των Εργαστηρίων, εν είδει Θεραπευτικού Κινήτρου ή Κινήτρου Επανένταξης
(την περίοδο που το Υπουργείο έχει πλέον παγώσει τα κονδύλια για Θεραπευτικό Κίνητρο) συμβάλλοντας σημαντικά στην προσπάθειά τους  για την λειτουργική τους- οικονομική τους αυτονόμηση και την βελτίωση της θέσης τους μέσα στην κοινωνία.
Ο συνεταιρισμός αναλαμβάνει την έκδοση του Περιοδικού «ΚΛΙΜΑΚΑ – ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ» μια διμηνιαία περιοδική έκδοση αναφορικά με τις δράσεις της ΚΛΙΜΑΚΑΣ που πολύ γρήγορα αποκτά  αναγνωστικό κοινό
Το καλοκαίρι του 2003 οι δύο φορείς προχωρούν σε μια καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα ενέργεια. Ο συνεταιρισμός ΚΛΙΜΑΞ νοικιάζει ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Κέρκυρα και η ΚΛΙΜΑΚΑ το λειτουργεί για την θερινή σαιζόν αξιοποιώντας την εταιρική κουλτούρα της. Ανθρώπινο δυναμικό του φορέα, στελέχη και απλοί εργαζόμενοι αναλαμβάνουν εθελοντικά και εξ ολοκλήρου την λειτουργία του Ξενοδοχείου δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για  καλοκαιρινές  διακοπές σε ανθρώπους που είτε την είχαν ξεχάσει προ πολλού είτε δεν είχαν ποτέ ανάλογη ευκαιρία: Ένοικοι από τις στεγαστικές δομές του φορέα, χρήστες των υπηρεσιών των Εργαστηρίων και των Κέντρων Ημέρας, οικογένειες τσιγγάνων και μουσουλμάνων, άστεγοι.

2005 Ο συνεταιρισμός ΚΛΙΜΑΞ έχει ήδη μειώσει σταδιακά τα μέλη του και τον κύκλο εργασιών του έχοντας μπει στην διαδικασία για τη δημιουργία του Κοι.Σ.Π.Ε.  Η ΚΛΙΜΑΚΑ έχει πλέον καθιερωθεί ως φορέας με εξειδίκευση στην ψυχική υγεία και τον κοινωνικό αποκλεισμό με δράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με τη συμβολή της περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν πάρει το δρόμο της επιστροφής από το άσυλο στην κοινότητα και εκατοντάδες άλλοι δέχονται σε καθημερινή βάση, μέσα από τις δομές της, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και αποκατάστασης. Η ΚΛΙΜΑΚΑ στηρίζει, ενδυναμώνει, ενημερώνει , εκπαιδεύει, ευαισθητοποιεί, δημιουργεί.
Πάντα συνεπής στους προσανατολισμούς, στη φιλοσοφία και το όραμα που τέθηκαν επί χάρτου το 1996,  όταν μια συντροφιά ανθρώπων δημιούργησε τον Συνεταιρισμό ΚΛΙΜΑΞ.
Τα χρόνια που πέρασαν έφεραν αλλαγές σε πολλά πράγματα. Άλλαξε η νομική μορφή, άλλαξε το budjet, ωριμάσαμε μέσα από τις πολλαπλές ευθύνες μας, από τις χαρές μας αλλά και τις ματαιώσεις μας.
Διευρυνθήκαμε, γίναμε ένα συνονθύλευμα ανθρώπων, από διαφορετικό κοινωνικό statuς, με διαφορετικές προσωπικότητες  και ιδιαιτερότητες. Επαγγελματίες ή μη, αποκλεισμένοι και αποκλείοντες, άνθρωποι του δρόμου και του υπογείου, λαμπεροί επιστήμονες, επιτυχημένοι επιχειρηματίες. Όλοι διαφορετικοί, όλοι μαζί, όλοι ενωμένοι.  Ονειροπόλοι και ουτοπιστές.
Για «μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, περιορισμούς και διακρίσεις», αυτό είναι το κοινό όραμά μας, και εμείς, κόντρα στον όποιο αντίλογο, το κάνουμε και θα το κάνουμε πράξη κάθε μέρα.

Και για του λόγου το αληθές αξίζει να αναφερθεί ότι από τους εργαζόμενους της ΚΛΙΜΑΚΑΣ το 30% ανήκει σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Η συμμετοχή της ΚΛΙΜΑΞ στο πρόγραμμα «Συνέργεια» της Κ.Π “EQUAL” που αφορούσε «Δραστηριότητες κοινωνικής επιχειρηματικότητας για την υποστήριξη ψυχικά πασχόντων» συνέπεσε όταν οι συνθήκες είχαν ωριμάσει για να κάνουμε ένα  βήμα ακόμα πιο πέρα.  Μέσα στο 2004 δύο μέλη του Συνεταιρισμού «Κλίμαξ» καταρτίστηκαν στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Equal, και αποτέλεσαν τον αρχικό πυρήνα που κινητοποίησε τη δημιουργία ομάδας πρωτοβουλίας εθελοντών για τη δημιουργία Κοινωνικού Συνεταιρισμού, κάτι που ήταν και μέσα στους στόχους της ίδιας της πρωτοβουλίας της Κ.Π Equal.
Η δημιουργία του Κοι.Σ.Π.Ε « Κλίμαξ plus» του 3ου Τομέα Ψυχικής Υγείας του Ν. Αττικής πιστεύουμε ότι θα είναι  η συνέχεια του συνεταιρισμού  ΚΛΙΜΑΞ - που είχε τις δυνατότητες αλλά όχι την ανάλογη στήριξη, λόγω απουσίας  ειδικού  νομοθετικού πλαισίου- και η  συνέχεια της «πνευματικής» κληρονομιάς του φορέα ΚΛΙΜΑΚΑ.
Όλοι όσοι συμβάλλουμε  στη δημιουργία του, περήφανοι για το χθες και το σήμερα, ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία, πιστεύοντας ότι το μόνο σίγουρο είναι ότι μας περιμένει πολύ δουλειά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: